Haberler

Kosgeb Projemiz Başarıyla Tamamlandı

Yozgat Tarım Toplantısına Katıldık

Teknokent Projemiz Tamamlandı

Kosgeb Projemiz Başarıyla Tamamlandı

Projenin Konusu

Buğdayın kalitesine etki eden birçok etmen vardır. Bunlar; fiziksel, kimyasal ve teknolojik etmenler olarak gruplandırılmaktadır.

Projemize de konu olduğu üzere, buğdayın kalitesinin belirlenmesinde yabancı maddelerin buğdaya etkisi ile ilgili en temel sorunlardan biride süne zararlısıdır. Süne, yaklaşık 1 cm boyunda, toprak renginde, yassı vücutlu bir böcektir. Ülkemizin hemen her yerinde bulunur ve bazı yıllar önemli salgınlar yapar. Bilimsel ismi Eurygaster spp. Olan süne tahıllarımızın önemli bir zararlısıdır.

Sünenin buğdayın teknolojik kalitesini bozmasının nedeni, bu zararlının buğdayı emerek beslenirken taneye bıraktığı enzim aktivitesine sahip sindirim salgısıdır. Bu enzim, gluten proteinlerini parçalayarak, buğday kalitesinin önemli düzeyde düşmesine yol açmaktadır. Bu konular neticesinde buğdayda süne oranının net verilerle tespit edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı; ekmek, makarna ve tohumluk üretimi için bu tespitin hassasiyeti ortadadır.

Projemiz kapsamında; süne zararlısının, buğdayda oluşturduğu zararı görüntü işleme tekniği kullanarak tespit edebilen; aynı zamanda ürünün analizinin nerede, ne zaman yapıldığını kayıt altına alınabilen GPS sistemine sahip süne zararının görüntü işleme yöntemi ile belirlenmesi fonksiyonlarına sahip “Otonom Süne Analiz Cihazı” geliştirilmiştir. Daha fazla bilgi için sayfamıza ”Tahıl ve Bakliyat Analizi” gidebilirsiniz.

Projenin Sonuçları

Süne zararının görüntü işleme yöntemi ile belirlenmesi:

Projemizin en önemli çıktısı proje konumuzu da oluşturan yazılım çalışması ülkemizde ilk kez firmamız tarafından yenilikçi mühendislik yaklaşımları ile geliştirilerek gerekli yazılım test ve doğrulamaları yapılmıştır. Yapılan yazılım testleri ile ürünün projede hedeflenen teknik özellik ve standartlara uygun şekilde geliştirildiği doğrulanmıştır. Proje kapsamında teknik ekibimiz tarafından yürütülen arge çalışmaları ile geliştirilmiş olan ürün ile proje hazırlık aşamasında belirlenen teknik hedef ve şartlar uyumludur. Proje boyunca yürütmüş olduğumuz sistematik arge çalışmaları ile makine boyutu 40*30*12 cm olmuştur.

Ürünün hedefleri;

Boşa harcanan insan işgücünün azaltılması ve zamanın daha verimli kullanılması, tarih ve numara sisteminden dolayı daha sistematik bir yapı oluşturulması, sistemin dış ortamdan bağımsız ve müdahale edilemeyen bir formatta olmasından dolayı daha güvenli bir yapı sağlanmasıdır.

-İnsan-makine arayüzü olarak Angular mimarisi tercih edilmiştir. Bu tercihin başlıca sebebi projede kullanılan yazılım dilleriyle entegrasyonun kolay olmasıdır.

 

 

-Geliştirmiş olduğumuz sistemin kullanıcı kitlesi oldukça geniştir bu sebepten dolayı sistem olabildiğince kullanıcı dostu ve taşınabilir olacak şekilde tasarlanmıştır.Geliştirilen makinenin çalıştırılması için Angular ile oluşturulan bir arayüz kullanılmıştır.

-Arayüzden “testi başlat” tuşuna basılması durumunda, makine otomatik olarak elektronik donanıma emir göndererek makinenin titreşim motorunu aktif hale getirmektedir.

-Buğdayların sistemden akması esnasında Python dili ile yazılmış olan görüntü işleme programı buğdayları analiz eder, akabinde sistemden çekilen veriler belirli matematiksel işlemler sonucunda arayüze aktarılır ve buğday-süne oranı ekranda belirir.-Bu süreçler doğrultusunda buğday süne makinemiz, katma değeri yüksek, yenilikçi bir ürün olarak ortaya çıkmıştır.

Projemize Ait Çalışma Görselleri