Ürünler

Tahıl ve Bakliyat Analizi

Gübre Takip Sistemi (GTS)

Sulama Kontrol Kartı

Pompa Optimizasyonu

Sulama Kontrol Kartı

Tarımda verimin, kaliteli ürünün kıstaslarından biri de sulama… Gelişen teknoloji, bilinçli tarım teknikleri, çiftçilerimizin su, zaman, enerji ve iş gücü açısından tasarruf ederek sulama yapabilmesine imkan tanıyor. Topraklarımızın veriminde artış sağlayan yeni nesil sulama yöntemleri, özellikle sera tarımında kullanılıyor. Örtü altı yetiştiricilikte yetersiz veya fazla sulama, yetersiz havalandırma olduğunda; ekin kayıpları, gelişimde yavaşlama, yaban ot artışı ve ekin hastalıkları görülebiliyor. Optimum verim, uygun bitki gelişimi için sera sulama sistemi çeşitleri ve tekniklerini yakından tanıyabilir, doğru seçimi yaparak toprağımızın bereketini artırabiliriz. 

Otomatik Sera Sulama Sistemlerinin Avantajları

Otomatik sulama sistemlerinin ilk olarak İsrail’de geliştirildiği belirtiliyor. Kısa sürede dünyanın dört bir yanında kullanılmaya başlanan sistemlerin özellikle kaynakların verimli kullanılması için önemli bir yatırım olduğunun altı çiziliyor. Otomatik sera sulama sistemi avantajları arasında sudan yüksek oranda tasarruf ilk sırada sayılıyor. Düşük basınç kullanılan versiyonlar yardımıyla daha az enerji tüketimi mümkün oluyor. Tüm tasarrufun yanında, verimin %50’ye yakın oranda artırılabileceği not düşülüyor. Manuel sulama ile tüm ekinlerin eşit miktarda sulanması çok zorken, otomatik sistemlerle bu görev sorunsuz bir şekilde yerine getirilebiliyor. Otomatik sistemler, pompanın günde birkaç saat ve minimum tüketimle çalışmasını içeriyor. Ölçülü enerji tüketimi ve maksimum verim hedefleniyor. Sulamanın gerçekleşeceği zaman belirlenerek sulamanın süresi kuruluyor, böylece günün her saatinde, dilenen sürede sulama otomatik olarak gerçekleşiyor. Programlama, çiftçiye zaman açısından büyük özgürlük tanıyor. Çiftçiler ellerindeki akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden son model sera sulama sistemini kontrol ederek sulamayı yönlendirebiliyor. Özellikle tarım 4.0 geliştirmeleri sayesinde, sulama cihazlarının toprağın nem ve besin ihtiyacını otomatik olarak belirleyeceği ve yapay zeka ile sulama yapacağı günler uzak görülmüyor. Sensörler yardımıyla sıcaklık değişimi, nem oranı otomatik olarak hesaplanarak cihazlar vasıtasıyla çözüm üretilebileceği belirtiliyor. Enerjinin ve suyun tasarrufu, çiftçilerimiz için avantaj sunarken bir yandan dünya için de olumlu sonuçlar doğuruyor. Kuraklık endişesinin, su kaynaklarının kirlenmesinin yarattığı evrensel kaygılar, doğru ve tasarruflu tarım teknolojileri ile yerini bereketli topraklara bırakıyor. 

Otomatik sulama sistemlerini hiç kullanmayan çiftçilerimiz, sistemin teknolojisini nasıl kontrol edeceklerinden endişe edebiliyor. Oysa sistemlerin hepsi hemen hemen aynı şekilde çalışıyor. Sulama süresinin, kapanmasının, sulama yoğunluğunun ve diğer sulama özelliklerinin ayarlanabileceği basit bir kontrol paneli, sensörler, solenoid valf, vanalara ve borulara erişim sağlayan teknik aksam, otomatik bir cihazı oluşturuyor. Seradaki mahsulün türüne, ihtiyacına göre ayarlar zahmetsizce yapılarak otomatik sulama başlatılıyor. Otomatik sulama sistemi kullanan serada genel basınç tankı, su sağlama sistemi, bir havuz veya kuyuda yer alan dalgıç pompa ve su temizliği için filtreler bulunuyor. Sistem, pvc veya polipropilen borularla tamamlanıyor. Yüksek kaliteli plastik kullanımı, dayanıklılık için kilit rol oynuyor. Sistem toprağın altında mı, üstünde mi olacak, hareketli mi sabit mi kurulacak, hangi teknikle sulama yapılacak gibi soruların yanıtlarına göre uzmanlar uygun otomatik sulama tekniğini belirleyerek projelendirme ve kurulum aşamasına geçebiliyor. Tekniğin seçiminde ekin türü, arazi özellikleri de önemli görülüyor.