Ürünler

Tahıl ve Bakliyat Analizi

Gübre Takip Sistemi (GTS)

Sulama Kontrol Kartı

Pompa Optimizasyonu

Tahıl ve Bakliyat Analizi

Tahıl Bakliyat Analizi Süne, ülkemizde buğdayın en önemli zararlısı konumundadır. Süne, buğday tanesinde yaptığı zarar ile ürünün ekmeklik, makarnalık ve tohumluk kalitesini bozmaktadır. Bu gibi olumsuz etkileri önlemek için süne zararlısını iyi tanımak ve mücadele stratejilerini iyi bilmek önem kazanmaktadır. Üretici üretmiş olduğu buğdayı bulunduğu il de TMO, Ziraat Odalarına veya özel manavlara ürünlerinin satışını gerçekleştirmektedir. Buğdaylar süne durumuna göre ekmeklik, makarnalık ve tohumluk olarak ayrılmaktadır ve süne oranına göre üreticinin ürününe fiyat biçilmektedir.

Lakin en büyük sorun ise süne oranının yanlış belirlenmesinden dolayı üreticinin buğdayına yanlış fiyat politikası uygulanmakta aynı zamanda ekmeklik veya tohumluk olan buğday çeşidini tohumluk olarak nitelendirerek gelecek yılların buğdayları da önceden kötü tohum olarak ayrılmasına sebep olmaktadır. Teknopark bünyesinde ise gerçekleştireceğimiz yazılım ve yazılımı entegre edeceğimiz donanım ile birlikte en az 100 gr buğday içerisinde el değmeden süne oranını belirleyeceğiz. Bu sayede üreticinin buğdayının doğru fiyata satmasını sağlayacağız aynı zamanda buğdayların en doğru şekilde ekmeklik, makarnalık ve tohumluk olarak ayrılması sağlanacaktır.

Buğdayın kalitesine etki eden birçok etmen vardır. Bunlar; fiziksel, kimyasal ve teknolojik etmenler olarak gruplandırılmaktadır. Projemize de konu olduğu üzere, buğdayın kalitesinin belirlenmesinde yabancı maddelerin buğdaya etkisi ile ilgili en temel sorunlardan biride süne zararlısıdır. Süne, yaklaşık 1 cm boyunda, toprak renginde, yassı vücutlu bir böcektir. Ülkemizin hemen her yerinde bulunur ve bazı yıllar önemli salgınlar yapar.

Bilimsel ismi Eurygaster spp. Olan süne tahıllarımızın önemli bir zararlısıdır. Sünenin buğdayın teknolojik kalitesini bozmasının nedeni, bu zararlının buğdayı emerek beslenirken taneye bıraktığı enzim aktivitesine sahip sindirim salgısıdır. Bu enzim, gluten proteinlerini parçalayarak, buğday kalitesinin önemli düzeyde düşmesine yol açmaktadır. Bu konular neticesinde buğdayda süne oranının net verilerle tespit edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı; ekmek, makarna ve tohumluk üretimi için bu tespitin hassasiyeti ortadadır. Projemiz kapsamında; süne zararlısının, buğdayda oluşturduğu zararı görüntü işleme tekniği kullanarak tespit edebilen; aynı zamanda ürünün analizinin nerede, ne zaman yapıldığını kayıt altına alınabilen GPS sistemine sahip süne zararının görüntü işleme yöntemi ile belirlenmesi fonksiyonlarına sahip “Otonom Süne Analiz Cihazı” geliştirilmiştir. Süne zararının görüntü işleme yöntemi ile belirlenmesi: Projemizin en önemli çıktısı proje konumuzu da oluşturan yazılım çalışması ülkemizde ilk kez firmamız tarafından yenilikçi mühendislik yaklaşımları ile geliştirilerek gerekli yazılım test ve doğrulamaları yapılmıştır.Yapılan yazılım testleri ile ürünün projede hedeflenen teknik özellik ve standartlara uygun şekilde geliştirildiği doğrulanmıştır. Proje kapsamında teknik ekibimiz tarafından yürütülen arge çalışmaları ile geliştirilmiş olan ürün ile proje hazırlık aşamasında belirlenen teknik hedef ve şartlar uyumludur.

Proje boyunca yürütmüş olduğumuz sistematik arge çalışmaları ile makine boyutu 40*30*12 cm olmuştur. Ürünün hedefleri; Boşa harcanan insan işgücünün azaltılması ve zamanın daha verimli kullanılması, tarih ve numara sisteminden dolayı daha sistematik bir yapı oluşturulması, sistemin dış ortamdan bağımsız ve müdahale edilemeyen bir formatta olmasından dolayı daha güvenli bir yapı sağlanmasıdır.

Ürün Görselleri

Proje çıktısı ürünün sahip olacağı bazı nitelikler bulunmaktadır: 

 -Çıktı ürünün mamülün (buğdayın) görüntü analizini yapabilmesi.

 -Otomatik beslemesinin 100 gramlık hunilere sahip olması.

 -Ürün hattında çift yönlü kamera sisteminin olması ve mamuller geçerken bu sistemin görüntü inceleyebilmesi.

 -Çıktı ürünün yapay zeka ile hareket etmesi bu sayede insan ihtiyacının tamamen ortadan kaldırılması ve sistemin minimum hata ile yürütülmesi.

Ürün Özellikleri

– Ürünümüz için multidisipliner çalışma gerçekleştirilmiştir. Sistem de Python yazılım dili başta olmak üzere birden çok dil barındırmakta, bunlar           kısaca C++, TypeScript, HTML, CSS ve Angulardan oluşmaktadır.

– Yazılım dilleri haricinde sistemin elektronik aksamında Bozok bünyesinde bulunan mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir.

– Buğdayı hat boyunca ilerletmesi için uygun titreşim motoru bulunamamasından dolayı motora titreşim özelliği bünyemizde bulunan                              mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir.

– Ürün içerisine koyulan toplam buğdayı saymaktadır.

– Sayılan buğdaylar bittiğinde de ürün otomatik olarak kendisi durmaktadır ve kişi sistemde bulunan fazla buğdayı tahliye etmek için manuel olarak      ürünü tekrar çalıştırabilmektedir. 

– Buğday taneleri bir hattan geçerken 2 adet kamera ile ürünün 360° görüntüsü çekilmektedir. 

– Geliştirilen yazılım ise çekilen görüntülerin işlenmesi işlemini gerçekleştirmektedir. Bu işlemler sonucunda 100 adet buğdayın kaç adedinde                süneli buğday olduğu tespit edilmektedir. Bu işlemler sonucunda elde edilen oran ile toplam oran ortaya çıkmaktadır