Ürünler

Tahıl ve Bakliyat Analizi

Gübre Takip Sistemi (GTS)

Sulama Kontrol Kartı

Pompa Optimizasyonu

Pompa Optimizasyonu

Büyük şehirlerde nüfusun artması ve buna paralel olarak mevcut su kaynaklarının ihtiyacı karşılayamaması, alternatif su kaynakları arayışı ve su dağıtım sistemlerinde gerçekleşen yüksek seviyelerdeki kayıpların önlenmesi gerekliliğinin önemini artırmıştır. Su kayıplarını azaltacak yöntemleri uygulamak ve geliştirmek yeni su kaynak arayışlarına göre daha ekonomik olup ülkemizde kayıplarının azaltılması konusunda su idarelerinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Gelir getirmeyen su kaybının dünya genelinde günlük 346 milyon m3 ve yıllık 126 milyar m3 olduğu tahmin edilmektedir. Bu kayıp su miktarının ekonomik değeri ise yaklaşık 39 milyar dolar olup dünya genelinde kayıp su miktarının 1/3 oranında azaltılması durumunda kişi başı 150 litre su tüketimi baz alındığında yaklaşık 800 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanabilmektedir (Liemberger ve Wyatt 2019).

 

Su kayıp miktarları ise ülkelerin gelişmişlik seviyelerine göre farklılıklar göstermektedir. Su kayıp oranları gelişmiş ülkelerde %8-%24 seviyelerinde iken gelişmekte olan ülkelerde bu seviye %24 ile %45 aralığındadır (OSİB 2017). Ülkemizdeki su idarelerinde 2019 yılı itibarı ile su kayıp oranları İSKİ’de %22,30, ASKİ’de %35,57, İZSU’da %28,83, BUSKİ’de %20,48, SASKİ’de %51, DİSKİ’de %41,10, Adana-ASKİ’de %37,24, ASAT’da %45,17, ESKİ’de %28 ve İSU’da %30 şeklinde gerçekleşmiştir. Bu veriler ışığında projemiz kapsamında su dağıtım sistemlerinde oluşan kayıp kaçakların erken tespitinin sağlanması için kaçak su kontrol panosu geliştirilmesi hedeflenmektedir. Geliştirilecek olan ürünün, opsiyonel olarak depo, kuyu ve pompa istasyonunda kaçak olup olmadığını belirleyebilmesi ve kontrol panelinden kaçak olan bölgelerin takibini sağlayabilmesi hedeflenmektedir. Geliştirilecek ürünümüzün yazılımsal ve mekaniksel geliştirme faaliyetleri firmamız bünyesinde yer alan personeller tarafından gerçekleştirilecektir.

PROJE HEDEFLERİ

-Pompa otomasyonu alanında teknolojik ilerleme sağlanması, 

-Pompa optimizasyonu sağlanması,

-Firmamız bünyesinde geliştirilecek yerli yazılım ile Türkçe arayüz geliştirilerek bu sayede kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlanması,

-Ülkemizin su kaynaklarının tükenmesi sorununa cevap oluşturulabilmesi

-Yeni iş olanaklarının oluşturulabilmesi

-Ülkemizin su verimliliğinin arttırılması, 

-Yerli imkanlar ile üretilen taşınabilir bir cihaz ile içme suyu tüketiminin koruma altına alınması,

-Ekonomik ve teknolojik gelişmeye katkı sağlaması

-AB sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında 6. 12. ve 13. (temiz su ve sıhhi koşullar, sorumlu tüketim ve üretim, iklim eylemi) hedeflerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunulması

PROJENİN SEKTÖRÜ

Ana Teknoloji Alanı: Elektrik elektronik sektörü

Diğer Teknoloji Alanları: Yazılım

HEDEFLENEN KAZANIM VE SONUÇLAR 

Proje tamamlandıktan sonra elde edilecek kazanımlar; 

– Su kaçak kontrol sistemi yazılımı geliştirilecektir.
-Su kaçak kontrol panosu geliştirilecektir.
-Firmamız bünyesinde çalışmakta olan personellerin Ar-Ge yetkinliğine katkı sağlanacaktır. 
-Firmanın personelinin teknopark ve KOSGEB projeleri ile kazandığı tecrübesinin artmasına katkıda bulunulacaktır. 
-Firmamızın Ar-Ge altyapısı güçlendirilecektir. 
-Proje çıktısı ürünün yer aldığı elektrik elektronik ve yazılım sektörlerinin ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkıda bulunulacaktır. 
-Oluşan su kayıplarının erken tespit edilmesi ve önlenmesine katkıda bulunulacak bu sayede iklim değişikliğinden görülen zararların azaltılmasına katkıda bulunulacaktır. 
-Firmamızın katma değeri yüksek bir ürün geliştirmesi ile marka bilinirliğinin artması 
Geliştirilecek ürünün hedefleri yukarıda tek tek sayılmıştır. Bunlar piyasadaki mevcut yöntemden farklı olarak firmamız bünyesinde geliştirilecek yöntemin üstün yönlerini ve avantajlarını oluşturmaktadır. 

Nitelikler

Oslo ve Frascati kılavuzlarına göre Ar-Ge; İnsan, kültür ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bu dağarcığın yeni uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik temelde yürütülen yaratıcı çalışmalardır. Ar-Ge üç temel faaliyetten oluşmaktadır. Bunlar; a. Temel Araştırma b. Uygulamalı Araştırma c. Deneysel geliştirme şeklindedir.

Projemiz kapsamında “Su Depolama Sistemi Kaçak Su Kontrol Panosu” geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmaları yapılacaktır. Bu kapsamda yukarıda bahsedildiği üzere Ar-Ge faaliyetleri yürütülecektir. Projenin temelini sensör teknolojisi ve birleşik kaplar teorisi oluşturmakta olup, kullanılacak yöntemler ile ülkemizdeki fiziksel su kayıplarının önüne geçilebilecek yeni bir çözüm sunulacaktır. Fiziksel su kayıplarının temel sebebi olan sızıntılar; sızıntıların aranması, belirlenmesi, yerinin tespit edilmesi ve onarımı üç aşamadan oluşur. Bu aşamalar Algılama (Awareness-A), Lokasyon tespiti (Location-L) ve Rehabilitasyon/Onarım (Repair-R) olmak üzere kısaca ALR olarak tanımlanabilir. Bu yaklaşımda borulardaki sızıntılar, depolardaki taşmalar veya farklı noktalarda gerçekleşen kayıplar üç aşamada gerçekleşir:

-Algılama süresi – idarenin sızıntının farkına varması için geçen süre
-Lokasyon tespiti süresi – sızıntının yerinin tespit edilmesi için geçen süre
-Onarım süresi – onarım için gerekli olan süre