Haberler

Kosgeb Projemiz Başarıyla Bitti

Yozgat Tarım Toplantısına Katıldık

Teknokent Projemiz Tamamlandı

Yozgat Tarım Toplantısına Katıldık

2020 Yılı çalışmalarının değerlendirilmesi, 2021 Yılı çalışmalarının istişare edilmesi amacıyla 08.01.2021 tarihinde Yozgat Valiliği toplantı salonunda Yozgat Valimiz Sayın Ziya POLAT başkanlığında, geniş katılımlı Tarım İstişare Toplantısı yapıldı. Söz konusu toplantıya; Valimiz Sayın Ziya POLAT,  Yozgat Milletvekilleri Sayın Yusuf BAŞER ve  Sayın Ali KEVEN, Belediye Başkanı Sayın Celal KÖSE, Bozok Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet KARADAĞ, Tarım Bakanlığına Bağlı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İdari Amirleri, Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı yetkilileri, Tarımla İlgili Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve  Tarımsal Üreticiler katıldı. 

Toplantı Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Tanju ÖZKAYA‘ nın açılış konuşması ile başladı. Yozgat tarımının genel bir değerlendirilmesinin yapılacağını belirtilerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün faaliyetleri ve tarımsal desteklemeler hakkında genel bir sunum yaptı. İlimizde 42 bin ÇKS’ ye kayıtlı çiftçi ve 6 milyon dekar işlenen tarım arazisi olduğunu belirterek, İlimizin üretim deseninde önemli bir yer tutan bitkisel ürünler hakkında bilgi verdi. Türkiye geneli sıralamasında Yeşil Mercimek üretiminde 1. Sırada, Nohut üretiminde 2. sırada, Şeker Pancarı üretiminde 3. Sırada, Durum Buğdayı üretiminde 5. Sırada olduğunu söyledi. Geçen yıl ilimize yaklaşık  221 milyon  TL tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını ve ilimizdeki hayvancılık işletme sayısının yaklaşık 22 bin olup,  hayvansal üretim varlığı olarak 245 bin büyükbaş, 340 bin küçükbaş hayvan  ile ülkemiz hayvancılığında önemli bir yer tuttuğunu belirtti. 2020 yılında toplam 4843 gıda işletmesinin denetlendiğini söyledi. İlimiz genelinde 2019-2020 yıllarında toplam 63 adet demonstrasyon çalışması olduğunu söyleyerek Yozgat tarımının kısaca bir fotoğrafını çekti. Önümüzdeki 3 yıllık süre içerindeki hedeflerinin ise;

Nadas alanlarının değerlendirilmesi projesi kapsamında 1,3 Milyon dekar nadas alanının 1 Milyon dekara indirilmesi olduğunu, nadastan kazanılan ekiliş alanlarına baklagil ürünlerinin ekileceğini söyledi. 

 

Hayvancılığın geliştirilmesi projesi kapsamında mevcut 170 bin dekar olan yem bitkileri üretim alanını 200 bin dekar alana çıkarmak olduğunu, önümüzdeki 3 yıl için hububat alanlarında ekim alanlarının aynı kalarak dekara düşen verimin 30 kg artırılacağını ve ilimizin  toplam  hububat üretiminin 758 bin ton olacağını, önümüzdeki 3 yıllık dönemde besi hayvancılığı yerine süt hayvancılığını yaygınlaştırarak yıllık 55 bin ton süt üretiminin amaçlandığını ve küçükbaş hayvancılıkta önemli bir noktaya gelineceğini söyledi. 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sayın Kaan ÇELİKER sunumunu yaptı. Tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi 14. Etap başvurularının şartları, yatırım tutarı, destekleme oranları, yatırım yerinin özellikleri ve daha önceki etaplarla 14. Etap arasındaki farklar hakkında bilgilendirme yaptı.

   Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Sayın Selim TÜRKER 10. başvuru çağrı ilanı hakkında sunum gerçekleştirdi. TKDK’ nın çağrı başvuru sistemi ve Yozgat İlimize verilen destekler hakkında bilgi verdi.

   Bozok Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet KARADAĞ konuşmasını yaptı. Konuşmasında Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesinin Yozgat tarım ve hayvancılığına olan katkılarını anlattı. Üniversitemizin endüstriyel kenevir alanında İhtisas Üniversitesi olduğunu belirterek bu durumun ilimize sağlayacağı katkıları ve sosyo ekonomik kazanımlarını  anlattı.

   Yozgat Belediye Başkanı Sayın Celal KÖSE tarafından yapılan konuşmada; İlimizin temel geçim kaynağının Tarım ve Hayvancılık olduğunu belirtip, belediye olarak üstlerine düşen konularda kapılarının her zaman sonuna kadar açık olduğunu dile getirdi.

   Yozgat Milletvekili Sayın Ali KEVEN tarafından yapılan konuşmada tüm paydaşların bir araya geldiği, geniş katılımlı bir istişare toplantısının yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yozgat tarımının ve ülke tarımının sıkıntılarının aynı olduğunu belirterek, bu sıkıntıların aşılması için; borçların yapılandırılması, desteklerin artırılması, faizlerin silinmesi, desteklerin ekim öncesinde verilmesi ve acil olarak sicil affının getirilmesi gerektiğini belirtti.

   Yozgat Milletvekili Sayın Yusuf BAŞER  konuşmasında, emeği geçenlere teşekkür ederek istişare kültürünün öneminden bahsetti. Pandemi döneminde tüm ülkede olduğu gibi Yozgat İlimizde de suyun öneminin farkına varıldığını vurguladı. Bu doğrultuda Yozgat ilimize Ak Parti Hükümeti döneminde kazandırılan barajlar, yapılan çalışmalar, özellikle barajlarımızda  kapalı devre sulama sistemine geçilmesi ve yapmış oldukları projeler hakkında bilgi verdi. Et ve Süt Kurumuna kazandırılacak olan Süt İşleme Tesisini talep sürecini ve takipçisi olduklarını belirtti. 2021 yılı yaz aylarında işletmenin açılacağını belirtti. Son 3 yılda KOP bölgesinde Konya ilinden sonra en çok proje kapsamında hibe alan ilin Yozgat olduğu ve TKDK hibelerinde Türkiye genelinde 6. Sırada olduğunu belirtti. Savunma Sanayisi ülkemiz için  ne kadar önemli ise gıda sektörünün de o derece önemli olduğunu vurgulayarak toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.

   Yozgat Valisi Sayın Ziya POLAT tarafından yapılan konuşmada; Tarım ve Hayvancılık şehri olan İlimizde dertleşmek için bir araya gelindiğini söyledi. Güçlü olmak için kendi gıdamızı üretmemiz gerektiğini ve ilimizin bu konuda iyi bir noktada olduğunu belirtti. Kıt kaynak olan suyun kullanımının önemi ve kapalı devre sulama sistemine geçilmesini gerekliliğini vurguladı. 

İlimizde kadın kooperatiflerinin az sayıda olduğunu belirterek her İlçemizde kadın kooperatifleri kurulması hakkında çalışma yapılması için talimat verdi.

Ağaçlandırmanın önemini anlatarak Orman İşletme Müdürlüğüne uygun olan köylerimize Badem, Ceviz gibi orman vasıflı fidanlarının dikilmesi talimatını verdi. Bundan sonraki süreçte geniş kapsamlı istişare toplantısı yapılmayacak olup, Üniversite, Tarım ve Orman Teşkilatlarından oluşan komisyonlar kurup ilçe ilçe, köy köy gezilerek  ve sahada çalışmaların yapılacağını söyledi. İlimizde küçükbaş hayvancılığı önemsediklerini bu bağlamda Ziraat Bankası ile yapılan protokol gereği ”Bozok Yaylasında Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesinin uygulanmaya başlandığını söyledi. Proje ile ilgili başvuruların İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından alındığını, İl-İlçe Müdürlüklerine konuyla ilgili portal oluşturma çalışmalarında son aşamaya gelindiğini belirtti. Ayrıca süt üreticiliğini de önemli gördüklerini ifade ederek bu konuyla ilgili ORAN Kalkınma Ajansına proje sunulacağını, KOP İdaresiyle de yoğun şekilde tarımsal üretime ağırlık verecek şekilde projelere devam edildiğini vurguladı.

Kapımız ve gönlümüz üreticilerimize sonuna kadar açıktır diyerek, çiftçinin bürokrasiyi zorlamasını gerektiğini ve devletinde tüm kurumları ile üreticilerin ayağına gideceğini belirtti. Konuşmalar sonrasında katılımcıların soru ve talepleri alındı.